sll.se completely rebuilt their website, destroying content and links. This is a copy of https://kultur.sll.se/odenplan saved on 2021-09-23 11:01:03

Hoppa till huvudinnehåll

Odenplan

Odenplan_Samaneh Roghani_ Foto Hans Ekestang_5

Samaneh Roghani 
For the Silenced, for the forgotten
Konstväxlingar | september 2021 - juni 2022

Verket ”For the Silenced, for the forgotten” har visats i olika rum, bland annat examensutställningen för Malmö konsthögskolas mastersstudenter 2020. Konstnären Samaneh Roghani skapar alltid en unik version som förhåller sig till platsen där det visar, men repen och keramikplattorna återkommer. Det finns också korta texter på farsi, de är utdrag ur dikter. I vitrinen på perrongen kommer vi nära hennes porträtt då keramikplattorna står precis invid glaset. Trots att platsen är offentlig så finns det en möjlighet för ett nära möte.

Konstnären väver samman personliga historier med större narrativ om människor som kämpar för en bättre tillvaro. Här har hon använt sitt eget ansikte, men berättar om flera människoöden, kvinnor som tystats och glömts bort. Rummet aktiveras genom bilder, texter och symboler för att peka på villkoren som styr vår samtid.

Mest iögonfallande är de många rep som Samaneh Roghani har hängt från taket. Det är ett föremål som ger många associationer, kanske främst kring fångenskap. Hon berättar om bakgrunden till verket:” Totalitära regimer styr genom rädsla och tystar sitt folk. Trots det riskerar kvinnor och män sina liv för att kräva sina rättigheter, rättvisa och fred”. Konstnären lämnar mycket öppet i sin gestaltning men titeln avslöjar att det är bortlömda och tystade personer som hon tillägnat arbetet. Hon använder självporträtt på keramikplattor som hon placerat runtom i vitrinen, men det är andra människoöden hon vill uppmärksamma, särskilt de som fängslats och avrättats när de kämpat för sina egna och andras rättigheter.

Se fler bilder på webbplatsen - länk till konstnärens webbplats